top of page
  • Skribentens bildEpta

Dags att starta aktiebolag? - så går du tillväga!

Har du kommit på en fantastisk affärsidé eller är du intresserad av att börja driva eget? Oavsett vilket så finns det en del saker att tänka på när du ska starta AB.


Nedanför går vi igenom de steg som krävs vid uppstart av aktiebolag och vad som kan vara bra att tänka på under processen.


  1. Identifiera din affärsidé, undersök marknaden och skriv en affärsplan!

Det första steget är att bestämma vad företaget ska göra, vad är produkten eller tjänsten som företaget erbjuder? På vilken marknad ska den säljas, vem är kunden? Här kan det också vara värt att titta på vad konkurrenterna gör och se om det går att identifiera en efterfrågan som inte uppfylls idag. Använd sedan informationen för att skapa och skriva ner din affärsplan. Ta gärna hjälp av en konsult i det här steget, att ha en tydlig plan redan från början kommer att underlätta hela processen med att driva aktiebolag.


2. Välj ett passande företagsnamn

Innan företaget kan registrerar hos myndigheter behöver bolaget ett namn. Företagsnamnet bör vara unikt och helst inte kunna misstas för ett annat företag. En bra sak att göra i detta skede är att undersöka möjligheten till att köpa en passande domän för framtida mejladresser och hemsida för företaget.


3. Registrera företaget

Nu är det dags att registrera företaget hos Bolagsverket. Du måste fylla i och skicka in nödvändiga dokument samt betala eventuella registreringsavgifter. I detta, och de kommande stegen kan det vara särskilt bra att anlita en konsult för att vara säker på att alla regler och lagar följs.


4. Skriv stadgar

Skapa stadgar för ditt aktiebolag. Stadgarna innehåller information om bolagets ändamål, styrelsens ansvar, aktieägarnas rättigheter och andra viktiga detaljer om bolagets verksamhet och styrning.


5. Utse styrelse och revisorer

Välj personer som ska ingå i styrelsen för ditt aktiebolag och utse eventuella revisorer enligt de lagar och regler som gäller.


6. Utfärdandet av aktier

Besluta om och utfärda aktier för ditt aktiebolag. Bestäm vilka personer eller enheter som ska äga aktierna och hur många aktier de ska äga.


7. Sätt in aktiekapital

För att starta ett aktiebolag behöver du sätta in ett visst belopp i aktiekapital. Beloppet kan variera beroende olika faktorer men för ett privat aktiebolag rör det sig om minst 25,000kr.


8. Få registreringsbevis

När registreringen är klar och alla nödvändiga dokument har godkänts får du ett registreringsbevis som bekräftar att ditt aktiebolag är officiellt registrerat och godkänt.Det är viktigt att komma ihåg att processen för att starta ett aktiebolag kan variera och att det finns många regler och lagar att hålla koll på. Därför rekommenderar vi att söka profesionell rådgivning av för att få vägledning och hjälp med att starta upp bolaget.


Vi på Epta har lång erfarenhet av att hjälpa till med att starta upp nya bolag och kan hjälpa er med hela processen från start till slut! Kontakta oss idag för hjälp med att starta aktiebolag.

8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Fem steg för en bättre rekryteringsprocess

Att rekrytera nya medarbetare uppfattas ofta svårt. Att hitta rätt kandidater, intervjua dem och fatta ett anställningsbeslut kan kännas som en tidskrävande och överväldigande uppgift. Samtidigt är de

Comments


bottom of page