top of page
  • Skribentens bildEpta

Fem steg för en bättre rekryteringsprocess

Uppdaterat: 27 mars 2023

Att rekrytera nya medarbetare uppfattas ofta svårt. Att hitta rätt kandidater, intervjua dem och fatta ett anställningsbeslut kan kännas som en tidskrävande och överväldigande uppgift. Samtidigt är det en av de viktigaste faktorerna för företagets framgång. I detta inlägg kommer vi gå igenom de fem viktigaste stegen att gå igenom vid nyanställning.


  1. Definiera era krav

Innan rekryteringsprocessen kan börja är det viktigt att definiera vilka krav ni vill att er nya medarbetare ska uppfylla. Vilka kunskaper behövs för att utföra arbetet? Behöver ni någon som slutfört specifika utbildningar? Vilka kommer att vara dennes uppgifter och ansvar? Vilka karaktärsdrag och soft skills behövs eller eftertraktas? Att definiera och tydliggöra era krav kommer att hjälpa er att attrahera rätt kandidater samt att välja rätt person att anställa.


2. Skapa en attraktiv jobbannons


När ni fastställt vad ni letar efter är det dags att skapa en attraktiv jobbannons. Annonsen ska vara tydlig och informativ, utan att vara överväldigande. Annonsen ska alltid inkludera rollens titel, arbetsbeskrivning, nödvändiga kvalifikationer och information gällande kompensation och förmåner. Fundera gärna över vad dagens arbetstagare letar efter hos arbetsgivare som ni kan erbjuda, till exempel möjlighet till flextid, hemarbete samt friskvårdsbidrag är viktiga för jobbsökande idag. Glöm inte heller att dela med er lite om ert företag och er kultur, detta kan vara viktigt dels för att attrahera sökande men också för att hitta anställda som passar in hos er.


3. Använd flera rekryteringskanaler


För att nå fler potentiella kandidater är det bra att använda sig av flera olika rekryteringskanaler, som t.ex. Arbetsförmedlingen, jobb-söks sidor, Linkedin eller till och med andra sociala medier. Fundera över vilka kanaler era potentiella anställda rör sig i. Andra vägar att gå inkluderar att använda sig av erfarna rekryterare eller att höra sig omkring i sitt nätverk.


4. Granska ansökningar och intervjua kandidater


När ansökningarna har börjat komma in är det dags att titta djupare på era kandidater och intervjua dem. Använd era tidigare definierade krav för att granska CV:n och personliga brev. Genomför förberedande telefonintervjuer för att avgöra om kandidaten är värd att ta in på intervju och boka in intervjuer med de bästa kandidaterna. Boka gärna in intervjuer i snart eftersom att konkurrensen på kvalificerad arbetskraft idag är hög.


Planera intervjuerna ordentligt, utgår återigen från era krav och säkerställ att ni ställer frågor som svarar på om personen har rätt kvalifikationer och om de skulle passa in bland resten av era medarbetare. Ställ öppna frågor och var uppmärksam på deras svar, kroppsspråk och deras uppträdande. Tänk också på att det finns vissa frågor som kan uppfattas som känsliga, t.ex. angående hälsa och familjemedlemmar, undvik därför sådana frågor.


5. Fatta ett informerat beslut


Efter att intervjuerna är genomförda är det dags att fatta ett beslut. Överväg kandidaternas kvalifikationer, personlighet och hur ni tror att de skulle passa in i er kultur. Glöm inte att höra med kandidaters referencer och att göra bakgrundskontroller om detta krävs i er bransch. Sedan är det dags att erbjuda er toppkandidat rollen, diskutera anställningsvillkoren och se över er onboarding process. Överväg vid behov att använda er av en provanställning för att kunna se hur er nyanställda passar in i rollen innan ni tar ett slutgiltigt beslut.


Få hjälp med din rekrytering!


Nyrekrytering kan som nämnt uppfattas som svårt och att hitta rätt kandidater när konkurrensen är hög är inte alltid enkelt. Vår HR-avdelning har erfarenhet och kunskap kring rekryteringsprocessen i sin helhet, från att etablera en kravprofil, attrahera starka kandidater, intervjuprocesser samt att hantera de legala bitarna kring villkor och avtal. Vi kan hjälpa er att fatta bättre rekryteringsbeslut samt se till att er onboarding-process fungerar bra. Kontakta oss idag för rådgivning eller hjälp med nyanställning, vi kan hela rekryteringsprocessen!
25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Dags att starta aktiebolag? - så går du tillväga!

Har du kommit på en fantastisk affärsidé eller är du intresserad av att börja driva eget? Oavsett vilket så finns det en del saker att tänka på när du ska starta AB. Nedanför går vi igenom de steg som

Comments


bottom of page